piątek, 14 października 2011

Przepisy na jesienną PARTY

Dzisiaj przepis na przystawkę na impreze:) a mianowicie paszteciki ze szpinakiem i mięsem z soczewicą. Dzisiaj wybieram się na spotkanie z przyjaciółmi i w związku z tym, iż oni zawsze chwalą się umiejętnościami kulinarnymi , tym razem ja postanowiłam coś przyszykować. Będą to małe śliczne paszteciki z ciasta francuskiego pieczone w piekarniku.

Składniki:

Farsz nr 1 :
- szpinak 3/4 mrożonki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 1/3 sera feta
- sól
- czarny pieprz w dużej ilości ( ma być na ostro)

Farsz nr 2 :

- mięso wołowe mielone ( 50 g )
- soczewica ( dwie łyżki) zielona ugotowana

Farsz nr 1 bardzo prosty w przygotowaniu, najpierw rozpuszczamy na patelni masło, dodajemy szpinak i smażymy aż się odmrozi , dodajemy czosnek a na końcu przyprawy. Schładzamy. Do szpiaku dodajemy ser feta i mieszamy.

Farsz nr 2 wymaga więcej poświęcenia. Najpierw namaczamy  soczewice conajmniej pół godziny w wodzie. Później gotujemy w wodzie osolonej. Jakieś 40 minut. Wody dwa razy tyle co soczewicy, powinna się wchłonąć, jeśli jej trochę zostanie to odcedzamy. Soczewicę należy próbować w czasie gotowania aby nie była papkowata a pozostała w swojej pierwotnej formie czyli nie za miękka.
Mięso wcześniej przyprawiamy : czerwoną słodką papryką, tabasco, kminem rzymskim, oregano, solą. Następnie smażymy krótko aby zbrązowiała.
Następnie zdejmujemy z ognia mięso i mieszamy z uprzednio ugotowaną soczewicą.

Ciasto francuskie zakupiłam w sklepie, gdyż nie potrafię sama go tak dobrze wykonać.
Tniemy ciasto na kwadraciki tej samej wielkości i ładnie składamy jak na zdjęciu. Można w zasadzie puścić wole fantazji. Nakładamy farsz na środek kwadracika i sklejamy. Ciasto z góry smarujemy jajkiem roztrzepanym aby miało ładniejszy kolor.




Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy na 10 minut paszteciki . Voila ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz