wtorek, 13 września 2011

Zupa - mus groszkowa.

Pyszna zupka mus z grzankami czosnkowymi !

Zupa:

- 2 puszki groszku zielonego
- 3 spore marchewki
- 2 ziemniaczki
- 1 kostka rosołowa
- pół śmietanki 30%
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy : sól, pieprz, gałka muszkatałowa, curry, zioła prowansalskie


Grzanki czosnkowe:

- bułeczki
- pół masła
- 5,6 ząbków czosnku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki soli


Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku, gdy się zeszkli dodajemy marchewke pokrojoną w kostkę oraz masło. W tym samym czasie gotujemy 2 litry wody i wrzucamy kostkę rosołową, następnie ziemniaki pokrojonę w kostkę. Gdy marchewka troszkę mięknie dodajemy zawartość patelni do wody, gotujemy 20 minut , następnie wrzucamy do garnka groszek. Gotujemy 5 minut, wyciskamy resztę czosnku i miksujemy zupę na mus. Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy do smaku. Ja zawsze stosuje ich sporo, ( np. łyżeczke gałki, dwie łyzeczki ziół i łyżeczke curry, sól wedle uznania) , bo według mnie to przyprawy czynią potrawę.

Jeśli chodzi o grzanki czosnkowe są banalnie proste! Masło musi być miękkie więc nalezy pamiętać o wcześniejszym wyciągnięciu go z lodówki. W miseczce mieszamy masło z solą i pieprzem ziołowym, wyciskaczem do czosnku rozgniatamy czosnek do masła, mieszamy. Masłem smarujemy bułeczki i zapiekamy w piekarniku. 

Bon appetit !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz